CMLR 93 842 44 16  
  CMM 631 495 998  
CITA PRÈVIA ONLINE La Roca Montornès

Et fa mal el maluc i ets jove? La causa podria ser un pinçament Femoroacetabular

web

 

Per la seva situació en el cos, la maluc és una de les articulacions que més desgast pateix amb el moviment i el pas dels anys, es per això que les lesions en aquesta zona solen ser pròpies en pacients d’avançada edat.
Els trencaments i les protèsis de maluc a la tercera edat són casos molt coneguts per traumatòlegs i cirurgians. , però quan un pacient jove (adolescents i adults fins a 40 o 50 anys) arriba a la consulta amb dolor a la maluc i una simptomatologia determinada, el diagnòstic no va gaire més enllà d’una radiografia estàndard i d’assimilar que la molèstia sigui causada per una lesió o traumatisme. Al menys així ha estat fins fa poc.
Avui en dia el pinçament Femoroacetabular és una patologia molt més definida, amb una simptomatologia molt més definida i amb un sistema de diagnòstic i un tractament molt més acurats i pertinents.
Què és el PFA?

Al maluc, el cap del fèmur encaixa perfectament amb l’acetàbul, la porció articular amb superfície còncava de la pelvis. En el PFA, aquest encaixament no és perfecte i és produeix una incongruència articular que provoca dolor.
Tipus de PFA

Hi ha 3 tipus de PFA, en funció de l’origen del defecte o deformitat:

web2

– CAM: El defecte es troba al cap del fèmur. Generalment es produeix perquè aquest perd la seva forma esfèrica provocant un ‘gep’ que impedeix l’encaixament i provoca fricció o ‘xocs’ en determinades posicions.

– PINCER: En aquest cas és l’acetàbul el que està deformat, generalment recobrint excessivament el cap del fèmur i provocant pinçament i ‘xocs’.

– MIXTE: Es presenten alhora els dos defectes anteriors (gep i pinçament), és el cas més freqüent.
Símptomes

El principal és dolor al maluc o la regió inguinal que, en un primer moment, pot ser intermitent. Amb el pas del temps, el dolor es pot estendre al lateral del maluc, natja, cuixa, genoll o fins i tot a les lumbars. Les causes poden ser traumatismes o malalties de maluc provocades per alteracions a la seva morfologia durant el seu desenvolupament, a la infància.
El PFA és molt comú en adults joves i actius, especialment esportistes. El dolor augmenta amb l’activitat física però també amb certes activitats pròpies de la vida diària com treballar assegut, ajupir-se, conduir, caminar, etc.

Diagnòstic

L’estudi del PFA és vital, ja que en general els seus símptomes poden ser associats a patologies com hèrnies inguinals, bursitis o fins i tot a problemes urinaris. Si els símptomes del PFA no es diagnostiquen en una primera fase, el pacient podria perdre mobilitat i necessitar una pròtesi de maluc.
Per això, el traumatòleg sotmet al pacient, estirat, a un test de pinçament on flexiona i rota el maluc per reproduir dolor. També es serveix de radiografies -especialment en posició Lauenstein- i de la projecció Cross-lateral-table.
Tractament
Amb símptomes lleus, el tractament consisteix en analgèsics, modificació d’activitat física, fisioteràpia i rehabilitació. En els casos més greus es necessària la cirurgia, que pot ser oberta o mitjançant una artroscòpia, força menys agressiva. Tot i que en els majors de 40 anys, els resultats del tractament sense cirurgia no sol ser tan efectiu i es recomana esperar fins a substituir el maluc per una pròtesi.

Al CMLR els nostres fisioterapeutes i traumatòlegs et poden ajudar a prevenir i tractar el PFA de forma segura i efectiva.