Diàstasis abdominal en embarassades
La maternitat és una etapa fascinant per qualsevol dona però també pot ser una font de problemes i origen de desequilibris a nivell físic i emocional que poden alterar el benestar de la dona.
Un dels problemes comuns de les dones embarassades és la diàstasis abdominal, que és una obertura de la musculatura i teixits tous abdominals. És habitual en dones que augmenten molt el seu pesi en parts amb cesària.
Habitualment es presenta al 3r trimestre de l’embaràs quan la dona té la musculatura més distesa, i normalment passa a 2 de cada 3 dones.
És un procés natural que es pot corregir després del part sense tenir que fer-hi cap actuació, però que en alguns casos no remet afectant a la zona abdominal i lumbar, i la conseqüent implicació del sòl pèlvic i a nivell digestiu.
La fisioteràpia pot ajudar a la dona embarassada fent prevenció i després del part. Es fa una valoració prèvia de la musculatura implicada, i realitza tractament abans i després del part, ja sigui amb exercicis de mobilitat, exercicis de potenciació muscular, estiraments o hipopressius.
Els bons hàbits també són importants, i positius, com els massatges a la zona perineal, dormir de costat, activitat moderada, alimentació adequada i saludable, i evitar agafar pesos o exercicis intensos.
La visita al ginecòleg i al fisioterapeuta és igual d’important per tenir aquestes recomanacions específiques per ajudar a la dona embarassada i a la futura mare, per prevenir i tractar la diàstasis abdominal.